Pyłek
kwiatowy - obnóża pyłkowe
Pyłek kwiatowy (obnóża pyłkowe) zbierany przez pszczoły z
pylników kwiatów. Przy pomocy grzebyka, szczoteczki i szczypiec pyłkowych,
pyłek zmieszany z miodem formowany jest w kulki. Przynoszony do ula w postaci obnóży pyłkowych w
specjalnych koszyczkach na ostatniej parze odnóży. W ulu zrzucany jest
specjalnymi kolcami do komórki na plastrze. W celu zakonserwowania pyłku
dodawany jest miód ze śliną, całość ubijana głową, w wyniku czego
zachodzi reakcja powodująca fermentację mlekową. Tak przygotowany pyłek
od tej pory nazywany jest pierzgą, która będzie służyła w późniejszym
czasie jako zapas białkowo-witaminowy.
Pszczoły żywią się
wodą, nektarem oraz pyłkiem. Dzięki pyłkowi zaspokajają swoje potrzeby życiowe,
otrzymując białko, witaminy oraz pozostałe niezbędne składniki.
Konsumując pyłek, pszczoły są także zdolne do wytwarzania mleczka
pszczelego, którym będą karmić swoje larwy oraz królową (matka przez
całe swoje życie jest karmiona mleczkiem, dzięki czemu żyje najdłużej
ze wszystkich pszczół w ulu, nawet do 6 lat).
Skład pyłku (przybliżony, różnice pochodzenia pyłku oraz źródła
wyników badań):
22,4% białko ogólne;
6,9% lipidy całkowite;
32,9% węglowodany ogólne;
1,4% związki fenolowe;
0,1% inne związki pierścieniowe;
0,13% witaminy
1,3% biopierwiastki
19,9% błonnik
Właściwości biologiczne obnóży pyłkowych:
- działanie antybiotyczne
- działanie przeciwutleniające
- działanie przeciwzapalne
- działanie hipolipemiczne
- wpływ na układ odpornościowy
- działanie immunosupresyjne
- działanie przeciwalergiczne
- działanie przeciwnowotworowe
- działanie na gruczoł krokowy
- działanie na tkankę wątrobową
- działanie antynocyceptywne (przeciwbólowe)
- działanie na ośrodkowy układ nerwowy
- działanie na układ moczowy
- działanie przeciwangiogenne
- działanie osłonowe dla płodu
- działanie odtruwające
- wpływ na układ krwiotwórczy
- inne właściwości farmakologiczne
- właściwości odżywcze
Osoby cierpiące na alergię powinny
zachować ostrożność przy kontakcie z pyłkiem.
Obnóża pyłkowe wykazują większą
przyswajalność po wcześniejszym rozpuszczeniu w wodzie.
Przepisy na zastosowanie obnóży pyłkowych:
- do przegotowanej i ostudzonej wody dodać 3 łyżeczki obnóży, pozostawić na 20 minut, wymieszać i wypić najlepiej przed jedzeniem. Stosować przez 3 tygodnie.
- w przepisie jak wyżej do wody dodatkowo dodać łyżkę miodu. Rozrobioną wieczorem zawartość, po wymieszaniu spożyć następnego dnia rano przed jedzeniem.
- obnóża wymieszać z miodem w proporcji od 1:1 do 1:4, spożywać wg własnego uznania: z wodą, na kanapce, bezpośrednio ze słoika,...
- obnóża jako dodatek do sałatek
- obnóża jako dodatek do jogurtu
- obnóża jako dodatek do twarogu
Przechowywanie obnóży pyłkowych:
Po wysuszeniu pyłek należy przechowywać szczelnie zamknięty, w pojemnikach przeznaczonych do przechowywania żywności, w temperaturze do 5°C. Chronić przed słońcem oraz przegrzaniem. W warunkach magazynowych okres przechowywania prawidłowo wysuszonych oraz opakowanych obnóży wynosi 1 rok.Dawkowanie obnóży pyłkowych:
Przeglądając materiały dotyczące spożywania pyłku widzimy dużą rozbieżność w jego dawkowaniu. Szukając dawek optymalnych nie natkniemy się na jednoznaczne wskazanie ich ilości. Niemniej w każdym z przepisów osiągamy korzystne efekty lecznicze. Odpowiedni okres leczenia pyłkiem wynosi 3-4 tygodnie, jednak tu także napotykamy na różnice zdań u autorów przepisów.- w przybliżeniu należy stwierdzić, że optymalna dawka obnóża dla osoby dorosłej wynosi dziennie 3 łyżeczki do herbaty, przez okres 3 tygodni
- w przypadku dzieci i dorosłych powyższe dawki powinny być o połowę mniejsze
- 1 łyżeczka do herbaty = 6g obnóży pyłkowych
- 1 łyżka stołowa = 12g obnóży pyłkowych
Wysuszone obnóża pyłkowe pozostawione w otwartym
opakowaniu chłoną wilgoć. W zależności od wilgotności w danym
pomieszczeniu, w późniejszym czasie może dojść do zapleśnienia obnóży.
Dlatego pyłek zawsze powinniśmy przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce
lub chłodni.