Warto zapamiętać, że każdy naturalny miód krystalizuje, ponieważ jest roztworem przesyconym.
W okresie zimowym, miód nektarowy powinien już być skrystalizowany. Wyjątkiem jest czysty odmianowy miód akacjowy, który zawiera w sobie ponadprzeciętną ilość fruktozy. Dlatego czas jego krystalizacji może się wydłużyć nawet do jednego roku.

Kilka porad, co zrobić aby nie zepsuć dobrego miodu:
  • miód ma właściwości higroskopijne (wchłania wilgoć - a w wodzie drożdże), dlatego zawsze musi być przechowywany w szczelnie zamkniętych naczyniach.
  • nie wkładamy oblizanej łyżeczki do miodu (szczepimy miód drożdżami), po jakimś czasie miód może zacząć fermentować
  • nie słodzimy miodem gorącej herbaty (niszczymy w miodzie enzymy i witaminy), czekamy aż ostygnie do temp około 42°C
  • nie przechowywać miodu w temperaturze powyżej 18°C
  • miód kremowany przechowywać w stałej temperaturze, ponieważ rozpuszczenie roztartych kryształów może doprowadzić do ich powtórnej niekontrolowanej krystalizacji i straci on swoją kremową konsystencję
  • nie wystawiać miodu na bezpośrednie działanie promieni słonecznych

Miód z Polski zawiera w sobie nasze rodzime pyłki, do których większość z nas jest przyzwyczajona od pokoleń. Jedząc krajowy miód (zawierający pyłek powodujący alergie) wzmacniamy swój układ odpornościowy, jednocześnie zmniejszając symptomy alergii.
Miody których pochodzenia nie jesteśmy pewni, mogą zawierać w sobie pyłki egzotyczne, bądź substancje uczulające dla naszego organizmu. Zupełnie niepotrzebnie obciążające nasz układ odpornościowy.

Ceńmy miód wyprodukowany w polskiej pasiece i prosto od pszczelarza.

W związku z częstymi przypadkami przydrożnego oszustwa (głównie drogi prowadzące nad morze), zachęcam Państwa do kupowania miodów w znanych sobie pasiekach.
 
Większość miodów kupowanych od przydrożnych handlarzy:

Jesteś tym, co jesz...

Dziwnów pokoje noclegi